- Donderdag kwamen onder meer grootbank ING en bouwer BAM met de kwartaalcijfers naar buiten.
- ING profiteert van de stijgende rente, terwijl BAM last heeft van hogere inflatie die doorwerkt op de kosten van het bouwbedrijf.
- Webwinkel Zalando meldde dat de grens van 50 miljoen actieve klanten is doorbroken.
- Lees ook: Europese neobrokers staan voor een winter vol bezuinigingen
Donderdag presenteerden diverse beursgenoteerde bedrijven de kwartaalcijfers, waarbij op de Amsterdamse beurs de aandacht vooral uitging naar ING.
De grootbank heeft baat bij de stijgende rentes en ziet kans om aandeelhouders extra te belonen met een inkoop van eigen aandelen ter waarde van 1,5 miljard euro.
Ook bouwer BAM kwam met de kwartaalcijfers naar buiten, waarbij het bedrijf aangaf last te hebben van stijgende kosten door de hoge inflatie.
ING noteerde donderdag op de beurs bijna 5 procent hoger, terwijl het aandeel BAM nauwelijks in beweging kwam.
ING ziet dat hogere rente voor betere marge zorgt
ING profiteert net als andere grote banken in Europa van de hogere rente. Daardoor ziet het financiële concern ruimte om zijn aandeelhouders te belonen door voor maximaal 1,5 miljard euro aan aandelen in te gaan kopen. De winst van de bank ging in het derde kwartaal wel met ruim een kwart omlaag, maar dat komt volgens topman Steven van Rijswijk door eenmalige posten.
De lage rente drukte jarenlang flink op het verdienmodel van banken. Maar dit jaar gaat de rente weer omhoog. Dat maakt het voor banken weer makkelijker om bijvoorbeeld goede marges te maken op kredieten. ING zag de inkomsten naar eigen zeggen verbeteren bij zowel de consumentenbank als de activiteiten op de zakelijke markt.
Onder de streep bleef 979 miljoen euro over. In het derde kwartaal van vorig jaar ging nog bijna 1,4 miljard euro winst in de boeken. Destijds werd het resultaat onder meer vooruitgeholpen doordat er weer geld vrijviel dat ING in het eerste coronajaar apart had gezet voor mogelijke verliezen op leningen. De bank had afgelopen periode daarbij last van nieuwe regelgeving voor hypotheken in Polen. Het was al bekend dat er in verband hiermee een hap uit het resultaat zou gaan.
Dat ING zijn aandeelhouders flink kan belonen dankt het concern vooral aan de grote hoeveelheid kapitaal die het nog achter de hand heeft. De buffer is eigenlijk veel groter dan volgens de regels noodzakelijk is. Volgens Van Rijswijk voelt de bank wel dat het de laatste tijd wat minder goed gaat met de economie. De vraag naar leningen zal daardoor de komende tijd wat onder druk staan. De topman wijst erop dat klanten door de hoge inflatie, vooral als gevolg van de flink gestegen energieprijzen, ook in de problemen kunnen komen.
Maar dat laatste merkt ING de laatste tijd eigenlijk nog niet in zijn boeken. Vooralsnog leidt de situatie ook nog niet tot een grote instroom van bedrijven bij de afdeling bijzonder beheer. Dat is de afdeling waar probleemgevallen worden ondergebracht.
ING heeft wel 403 miljoen euro in de stroppenpot gestopt, voor het geval leningen later opeens niet meer terugbetaald kunnen worden. Maar Van Rijswijk geeft aan dat dit niet een heel hoog bedrag is voor de bank. Tijdens de coronacrisis werden er meerdere malen veel grotere voorzieningen genomen.
Van Rijswijk kan desgevraagd niet meer zeggen over het onderzoek van het Openbaar Ministerie naar mogelijke betrokkenheid bij witwassen van dochter Payvision. Hij herhaalt dat het onderzoek zich richt op zaken die al speelden voordat ING dat fintechbedrijf overnam en dat ING geen verdachte is.
BAM heeft last van stijgende kosten door inflatie
Bouwconcern BAM heeft de eerste negen maanden van dit jaar afgesloten met een hogere winst op een lagere omzet. De onderneming kampt naar eigen zeggen met de hoge inflatie en problemen in de toeleveringsketen die het resultaat drukten. Dat de winst toch hoger uitviel had onder andere te maken met een voordeel door de verkoop van een onderdeel.
BAM sloot de meetperiode af met een omzet van 4,9 miljard euro. Dat was een jaar eerder nog 5,3 miljard euro. Het bedrijfsresultaat kwam uit op ruim 281 miljoen euro, tegen dik 223 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. De boekwinst op de eerdere verkoop van de Duitse werkmaatschappij Wayss & Freytag was daarbij 52 miljoen euro.
Dat de omzet van het concern lager uitviel had onder andere te maken met het eerder afstoten van onderdelen. Zo wordt de divisie BAM International verder afgebouwd. Ook in België en Duitsland ging het activiteitenniveau omlaag. De strategie van BAM is erop gericht voorspelbaarder te worden. Zeker omdat de bouwer in het verleden veelvuldig heeft moeten bloeden voor projecten die qua kosten en timing flink uit de pas liepen. BAM is daarom veel secuurder met het aangaan van nieuwe opdrachten.
Mede door de verkoop van activiteiten was ook het orderboek van BAM minder gevuld. Het bedrijf heeft nog voor zo'n 10 miljard euro aan werk liggen. Dat was na de eerste zes maanden van dit jaar nog 12,2 miljard euro. De afname heeft deels te maken met de verkoop van Wayss & Freytag. Ook heeft BAM minder werk aan Britse snelwegen, nadat een regionaal ontwikkelprogramma voor wegen door de overheid werd herzien.
BAM stelt verder dat de woningactiviteiten in Nederland goed bleven presteren na "zeer sterke" prestaties een jaar eerder. In de eerste negen maanden van het jaar verkocht BAM 1103 woningen. Dat waren er een jaar eerder nog 1787. Voor het hele jaar verwacht BAM 2000 woningen te kunnen verkopen. Wat de impact van de recente beslissing van de Raad van State in het stikstofdossier betekent voor BAM, liet de bouwer nog in het midden. De RvS zette een streep door een vrijstellingsregeling waardoor voor tienduizenden bouwprojecten apart een milieuvergunning aangevraagd zal moeten worden. Dit zal tot grote vertragingen leiden.
Verder maakte BAM bekend dat het onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden bij BAM International nog altijd loopt. BAM kreeg recent de FIOD en het Openbaar Ministerie op bezoek. BAM werkt naar eigen zeggen volledig mee aan het onderzoek.
Zalando passeert grens van 50 miljoen klanten
Kledingwebwinkel Zalando heeft het aantal actieve klanten in het derde kwartaal voor het eerst de grens van 50 miljoen zien passeren. Dat betekent een groei van 8 procent vergeleken met een jaar geleden. Ook de winst en omzet zijn gegroeid in de afgelopen periode, maakte het Duitse concern bekend.
De omzet kwam uit op 2,4 miljard euro, een stijging van bijna 3 procent. De winst voor aftrek van onder meer belastingen klom, van 9,8 miljoen euro in het derde kwartaal vorig jaar, tot 13,5 miljoen euro. Volgens het bedrijf verbeterde de winstgevendheid onder meer door de introductie van een minimumbestelbedrag.
"Het bedrijf heeft succesvolle stappen genomen om de winstgevendheid te versterken, wat bijdroeg aan een verbetering van het resultaat en het effect van dalend consumentenvertrouwen verzachtte", aldus Zalando in een toelichting op de resultaten. Het aantal gebruikers van Zalando Plus, waarbij klanten een jaarlijks bedrag betalen voor snellere verzending en andere extra's, verdrievoudigde bijna in de periode.
De webwinkel meldde in augustus, bij de presentatie van de tweedekwartaalcijfers, dat er verder gesneden zou worden in de kosten voor winstherstel in de tweede helft van dit jaar. Toen ging de winst hard omlaag, als gevolg van onder meer leveringsproblemen.
"We zullen zorgvuldig door deze turbulente tijden blijven navigeren en doorgaan met maatregelen om de winstgevendheid te verbeteren", stelt Robert Gentz, topman van Zalando. Het bedrijf handhaaft zijn verwachtingen voor heel 2022. Zalando plaatst daarbij wel de kanttekening dat het nog onzeker is hoe de consumentenbestedingen gaan uitpakken in het laatste kwartaal van dit jaar.